Schoen AdviesPodologiePodotherapieTeamkledingExtern AdviesDoorverwijzingContact 

Sporters ontdekken de sportcompressiekous
Compressiekousen zijn een nieuw fenomeen. Wie ze draagt heeft minder last van stijve kuiten, achillespees- en scheenbeenklachten. Enerzijds vindt er bij het dragen van de kousen minder spierbeschadiging plaats, anderzijds worden afvalstoffen in het bloed sneller en beter afgevoerd.

Werkingsprincipe
De compressiekous verzorgt een afnemende drukgradiënt vanaf de enkel tot de knie. De gedoseerde compressie heeft een positief effect op de spierpompwerking van de kuit. Deze ondersteuning optimaliseert de bloedstroom vanuit het haarvatennetwerk richting het hart. Bij onderbeenproblemen zoals ontstekingen aan het scheenbeenvlies (shinslints) en verkrampingen van de kuit werken de kousen curatief en preventief. Omdat de kuit compact wordt gehouden is er tijdens de hiellanding in de loopbeweging minder zijwaartse trilling. Hierdoor is er een geringere tractie van de kuitspier aan de achillespees. Bij kuitrupturen worden de wondranden goed aaneengesloten gehouden, waardoor er minder kans is op littekenvorming. Hematoomvorming (bloeduitstorting) wordt effectief tegengegaan. Om herstel te bevorderen wordt aanbevolen de kousen na de training of wedstrijd nog geruime tijd aan te houden.

Maatwerk
Voor het bereiken van optimale druk is het bepalen van de juiste maat van de kous noodzakelijk. Voet en onderbeen worden hiervoor op een aantal precies gedefinieerde punten opgemeten. Slechts schoenmaat of schoengrootte kan nooit een juiste bepaling van de maat van de kous opleveren. Bij dezelfde schoenmaten kan er sprake zijn van totaal verschillende kuitcontouren.Naast de compressiekous is er de voetloze variant de TUBE. Deze wordt tijdens training en wedstrijd gebruikt. Na de cooling down moeten de tubes worden uitgetrokken.

  • Voordelen van de TUBE zijn:
  • Makkelijker aantrekken.
  • Minder slijtage.
  • Minder snel vies worden.
  • Combinatie mogelijk met eigen favoriete sportsokken.
  • Mogelijkheid om met blote voeten spikes, schaatsen of ander schoeisel te dragen.
  • In de voetbal- en hockeyschoen is het niet meer noodzakelijk twee paar kousen over elkaar te dragen.