Zowel het aantal trailrunners als het aantal trailpaden is enorm aan het stijgen. Toch zijn er veel mensen die niet afweten van het bestaan van trailrunning. Trailrunning is hardlopen, maar dan over natuurlijke ‘offroad’ paden. Het trailrunnen kan in de bergen, maar ook in de Nederlandse bossen, weilanden of stranden.

Waarom trailrunnen?
Het voordeel van trailrunnen is dat het een extra rust momentje geeft. Je bent echt even weg van het dagelijks leven. Daarbij kan het eigenlijk alleen maar met mooie uitzichten, wat het rennen nog een stukje leuker maken.

Bij trail is er sprake van een zachtere ondergrond dan bij hardlopen op asfalt of steen. Hierdoor is de impact op de knieën en enkels tijdens het landen kleiner. Dit geeft een verminderde belasting, waardoor er ook minder snel peesontstekingen of andere blessures zullen ontstaan.

Trailrunnen vergt meer kracht van je benen dan gewoon hardlopen. Daarbij traint het ook de enkels en het bovenlichaam extra. Dit gebeurd omdat je vanwege het oneffen terrein continue moet balanceren. Nog een voordeel, trailrunnen verbrandt 10% extra calorieën.

Waar moet je opletten bij trailrunnen?
Bij het trailrunnen is er ondanks de vele voordelen, ook een klein nadeel. Er is namelijk een grotere kans op verstappen. Hierom is het belangrijk dat je geconcentreerd loopt. Het kan helpen om een aantal meter vooruit te kijken en je stappen te plannen. Verkort ook de paslengte iets. Dit maakt het makkelijker om te reageren op onverwachte obstakels.

Wat heb je nodig om te kunnen trailrunnen?
Net als bij hardlopen zijn de juiste schoenen bij trailrunnen ontzettend belangrijk. Voor het doen van trails zijn speciale trailschoenen ontwikkelt. Deze bieden meer steun dan gewone hardloopschoenen. Daarnaast biedt een trailschoen meer grip, wat het mogelijk maakt om op allerlei verschillende ondergronden te rennen.

Voor wie is trailrunnen geschikt?
Trailrunners zijn vaak avontuurlijk en vinden het heerlijk om te dwalen. Alleen zo kan je immers de mooiste routes ontdekken. Voor trailrunners is snelheid vaak minder belangrijk. Het gaat vooral om het genieten.

Ben je geïnteresseerd in trailrunnen? Dit kan heel gemakkelijk door de bossen in te gaan. Vergeet alleen geen goede schoenen en outfit aan te schaffen. Ben je al ervaren en ga je langere runs doen? Dan wordt het belangrijk om water en voeding mee te gaan nemen. Voor het uitzoeken van dit alles helpen onze medewerkers van StarShoe je graag!